неделя, 20 декември 2015 г.

"Home sweet home" на Явор Цанев

Книгата „Home sweet home” е поредната книга, която в никакъв случай няма да ви разочарова. Авторът Явор Цанев знае как да пише така, че да предизвика интереса на читателите и почитателите си. Разказите са къси, но в тях им всичко – чужди планети, в които има интересни форми на живот; варвари и техните годеници; дракони, обикалящи земята; морета от мечове и т.н.
И типично за Явор Цанев, всичките му разкази са добри, запомнящи се и пропити с мъдрост. А по стара моя традиция, за да не става твърде дълго и провлачено ревюто, ще напиша по няколко думи за разказите, които ми направиха най-силно впечатление:



Home sweet homeгрупа земяни са на експедиция в далечна планета. По всичко личи, че там няма живот, но има много странни необитаеми къщи. Когато един от земяните решава да влезе в еда от къщите, с него започва да се случва нещо странно.
Годеницата на варварина – това е по-скоро философски разказ, характеризиращ типичната годеница на варварина – едра и рупа жена, готова на всичко заради него.
Драконите като доказателство – от години главният герой пътешества в търсене на доказателство, че земята е кръгла. Когато влиза в един хан и се заговаря с ханджията, той му споменава, че има истинско доказателство за формата на земята, и това е ... един дракон, страхуващ се от тъмното!
Гушкавите – отново далечна планета с малки обитатели с пухкава козина, приличащи хем на котка, хем на заек. Те постоянно се гушат и изглеждат изключително добродушни... но дали наистина е така?
Море от мечове – този разказ присъства и в сборника „Мечове в морето”, на когото направих ревю преди време. Отново се върнах на този майсторски епохален разказ за огромното море от мечове, което сякаш няма край.
Гостоприемност – поредният „планетен” разказ. Група земяни са на експедиция в планета, в която на пръв поглед не се различава от земята – същите хора, същите улици, същите градове. Прави впечатление обаче тяхната гостоприемност. Но... дали всичко е такова, каквото изглежда.
Нещо между нас – те са двойка съпруг и съпруга, които често се карат и не си говорят. Но един ден разбират, че в къщата им има още някой (или нещо).
Клоните и листата – този път герой е инопланетянин, намиращ се на планетата Земя. Той може чудесно да се замаскира и да приеме формата и цветовете на околните дървета. Но дали това ще го спаси?
Талъсъмски неволи – разказва се за таласъм, който се опитва да оцелее на земята, хранейки се със страха на живите същества.
Последно желание – силен разказ за роботоид, който иска да изпълни последното желание на жената, която се е грижела за него, а именно - да я погребе на друга планета, рецитирайки й любимите стихове, които той като роботоид така и не успява да разбере.


Книгата на Явор Цанев “Home sweet home” би се харесала на всеки, без значение какъв стил предпочитат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар