четвъртък, 28 август 2014 г.

"Нощта срещу ноември" на Валентин Попов

    "Нощта срещу ноември" е сборник с разкази на българският писател Валентин Попов. В нея има творби в различни жанрове - ужаси, фантастика, романтика, трилър, фентъзи... - но всички обединени под знака на чудесния стил на писане, който се усвоява леко. Всички творби - общо 12 на брой - до една са силни, пропити с мъдрост, разказващи различни истории, в различни времена, на различни места.
    Ще кажа по няколко думи за всеки един от разказите:

    Бялата посестрима - Самотен ловец тръгва на поредния си лов. Но дали отново ще се прибере с улов? Силно емоционален разказ.
    Художникът и есента - Той е влюбен в нея. Рисува само нея. Копнее тя да му позира за картината. Но... коя всъщност е тя?
    Лиан - Той е самотен овчар, живеещ в малка къща, дълбоко в планината. В един мразовит зимен ден животът му се обръща, когато вижда пред дома си странно животно, приличащо на кон, до което лежи гола жена.
    Новата страница на Белла - Белла най-сетне е с Данаил - мъжът, в който влюбена. Предстои им страстна вечер.
    Реката - Малко момиченце припка щастливо край реката, заедно със своето хвърчило. По едно време се появява свирепият му баща. Отново много емоционален разказ.
    Стъклено момиче - Данчо е самотен мъж, който се влюба в... малко парче стъкло!
    Свобода за живот - Най-дългия разказ. Джек Ридъл е космически изследовател, реещ се из космоса и изучаващ планетите. В една от мисиите си достига до планета с условия на живот, близки до земните. Той се спуска с капсулата, но... попада на неочаквани препятствия. Много добра фантастика!
    Тебешир - Силен разказ, в който има две истории - за груб полицай и за просещо дете.
    Зеленякът - От дете около Филип Мазлоу се случват странни и жестоки убийства. Той подозира своя детски страх - чудовище, което живее в килера в старата му къща!
    Нощта срещу 1-ви ноември - През нощта срещу Хелоуин, малката Ния сънува, че родителите й са загинали в пожар!
    Чаят за г-жа Бърнс - Г-жа Бърнс всяка сутрин идва при приятелката си, г-жа Филипс, на по чай. Една сутрин тя носи кутия с по-различен чай - от Таити. Двете жени опитват странния чай и... животът им започва да се променя.
    Кучешка дупка - Много се изкефих на този разказ. Млад мъж решава да прекара почивката на село, в старата дядова къща. По едно време в дома му идва странно момиче, което го моли за помощ.

    Няма как и да пропусна да изтъкна, че "Нощта срещу ноември" на Валентин Попов е поредната чудесно направена книга на издателство "Гаяна", която попада при мен. Похвална е традицията на Явор Цанев да популяризира талантливите български автори, за което искам да го поздравя!